Kedvenceink

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani azokat a borokat, amiket újonnan fedeztünk fel és megnyerték tetszésünket, vagy legutóbbi kóstoláskor olyan jó formában voltak, hogy lenyűgöztek bennünket a bennük rejlő zamatgazdagságukkal.

Eddigi kóstolóinkból

Petrény winery /Eger


2011 Superiore Cabernet Franc 9900,-

Talán az ország legszebb Cabernet Francja.Tökéletes egyensúly jellemzi.

Ezt írtuk róla 3 hónapja és most az országos borversenyen a legjobb magyar cabernet franc díjat nyerte .

Tökéletes harmónia  jellemzi nagyon összetett borocska.

Monyók Pincészet - Tokaj


2013 Édes szamorodni 2200,-

Borversenyen az új Édes Szamorodni, múlthéten, nagy aranyérmet kapott. A borverseny bora lett."

 Monyók Norbert"

Csernyik Pista / Mátra


2016 Turán 3200Ft

Első kóstoláskor azt mondtam, hogy ilyen bort nem lehet készíteni Magyarországon, anynira telt  és kerek, éertt tanninok.  hogy vakon biztos egy ujvilágit tippeltem volna.

A kérdésre hogy ezt, mégis hogyan hozta össze ezt a  választ adta a borász:

  • már a bogyó színeződéskor látszott, hogy benne van a nagyon jó bor lehetősége, annyira gyorsan és egyöntetűen színeződött, gyakorlatilag minden bogyó egyszerre érett meg, és ez nagyon fontos az érett tanninok és kerek tannin kialakulásához, pont ezért vesznek sok tíz millióért szín szerinti bogyóválogatót azon cégek akik megengedhetik maguknak

Fügerikum 1944 óta


Fügebor - a kapcsolatok esszenciája
5500Ft

A Fügebor gyártásának története: A Takács család immáron 73. éve gyártja, az általa kifejlesztett és tulajdonolt receptúra és technológia alapján a Fügebort. 1944-ben már készült Fügebor, amit azóta is minden évben gyártanak. Ezt egészen 2016. július 16-ig csak a család és egy szűk baráti kör ismerhetett. Azonban azután már a nagyközönség is fogyaszthatja nem csak vacsorákon és rendezvényeken, de más jeles alkalmakkor is. Most nézzük meg ennek a csodálatos és ritka desszertbornak a történetét, hogyan is készül: Az alapanyagot, ami egy meglehetősen drága idénygyümölcs: Aszalt füge, Takács Ádám a 4. generációt képviselő tulajdonos, törökországi területről hozatja be. Minden évben ellátogat és személyesen ellenőrzi annak megfelelőségét. Ezután a termés a család üzemébe kerül, ahol megkezdi 365 napos kalandját a tökéletes desszertté alakulás útján. Az ehhez szükséges üzemet 2015. január 12-én kezdték kialakítani és 2016. július 15-re meg is kapták az engedélyeket a magyar hatóságoktól. A bekerülő aszalt Fügéhez feldolgozása során csak: vizet, élesztőt, némi cukrot és borkősavat adnak hozzá. Ezáltal minden nemű adalékanyagtól mentesen, üvegballonokban készül az üzemben a desszertbor. Ennek az a magyarázata, hogy míg bármilyen szőlőbor, ami fahordóban készül és a fa ízével keveredik, addig a Fügebor csak és kizárólag üvegben, csak a saját ízvilágát megtartva kerül a palackokba. A 365 nap alatt a technológiának köszönhetően letisztult és rendkívül gazdag ízvilágú desszertbor készül, ami az idő előrehaladtával egyre finomabb és zamatosabb lesz. Továbbá nem csak íze, de színe is változik: az arany egyre finomabb árnyalatát veszi fel az idő előrehaladtával. A palackokat parafa dugóval, kézi dugózás útján zárják le. Ezt követi a szintén kézzel történő kapszula felhelyezése, amit a címkézés zár le. A címkéket szintén kézzel helyezik fel a palackokra. Így láthatják, hogy sem a gyártás, sem a palackozás során semmilyen gépet nem használ a család. Ez egy hamisítatlan kézműves termék, a legelső lépéstől a legutolsóig. Az alapanyag jellegéből és a technológiai adottságokból adódóan csak 1000 – 1200 palack készül évente. Fogyasztását 16 fokon javasolják, +/- 2 fok eltéréssel. Jó étvágyat hozzá! Üdvözlettel: Takács Ádám bortermelő.

Lajvér pincészet


2012 Szekszárdi Cabernet Sauvignon - 4500Ft

A korszerű hatalmas pincészet  prémium sorozatának is a legtöbb arany érmet besöprő bora. Telt, tartalmas hosszú vörösbor kerek értte tanninokkal sok erdei és bogyós gyümölccsel.

 

Tóth és Tóth - Aldebrő (Eger)


2015 Cabernet Franc 1800,-

Egy rendkivül arányos harmónikus vörösbor, amely kiváló ár - érték aránnyal bír.

 Vak kóstolónkon a legtöbben  2800 és  3500ft közé lötték be vakon a bort, ami ugye csak 1800Ft.

Sándor Zsolt - Bükki borvidék


2015 Rosé Zweigelt 2800,-

"Ez csak a színében Rosé!" - mondta ez egyik barátom, mikor kóstolta. S valóban, szakít minden eddig ismert rosé stílussal, már csak azért is mert a bor nagyobbik része hordóban erjedt, s érlelődött. Többek között ezért is nem egy könnyű, un. egynyári rosé.

 

talaj: meszes, vulkáni tufa és homokkő keverék
dűlő: Zúgó-dűlő
fajta: Zweigelt 
szüret időpontja: 2015.09.03-06.
mustfok: 20
mennyiség: 2130 palack
palackozva: 2016.06.15.
alkohol: 13 v/v%
cukor: 4 g/l
sav: 5,2 g/l

Cseri pincészet - Pannonhalma


Riesling moseli stilusra hangolva 2200,-

Magyarországon a Rajnai rizlinget készítő borászatok a pfalzi típusú Rajnai rizlinget készítik, ami Norbinak is nagyon nagy kedvence, s meg van róla győződve, hogy a Pannonhalmi Borvidék Magyarországon a legalkalmasabb arra, hogy fantasztikus Rajnaik készüljenek. Jó példa erre az Apátsági Prior is.

 

A családunk egy része, s Barnabás is a moseli típusú Rajnai rizlingeket kedveli.

Tudatosan készültünk arra, hogy moselit is tudjunk készíteni. Csak a tudás hiányzott.

A Rajnai klónjainkat, amelyeket Ausztriából rendeltünk, a mi kérésünkre fercal (mésztűrő) alanyra  moseli klónokkal oltották, egész pontosan bernkasteli klónokkal.

 

Moselben a leghíresebb Rajnai rizling borászat, a Dr. Loosen Weingut Bernkastelben, ahol Barni gyakorlaton volt fél évig.

 

(Minden összeköttetésünket bevetettük, hogy ide kerülhessen, ahol ő nagyon kiválóan teljesített. Az első hónap után visszamenőleg emeltek a gyakornoki fizetésén, s a gyakorlat vége felé felajánlotta neki a főborász, aki a kezdetektől, 40 éve ott dolgozik, hogy betanítaná maga helyett az elkövetkezendő 4-6 évben, ha maradna, de akkor örökre. Nagyon megkedvelték egymást, pedig Barnit előre felkészítették, hogy egy nagytudású ember a borász, de nagyon rideg, kimért, ne szegje kedvét.)

 

Barnabás - nagy gyötrődés után - minket, a saját borászatot választotta.

 

A lényeg, hogy a főborász, Berni a többi gyakornokot éjszaki munkára rendelte, nappal Barni volt vele, majd szüret után a többieket hazaküldte, s Barnabást a prémium borok pincéjébe maga mellé vette, s mindenbe bepillantást nyerhetett.

Kezdve a megfelelő szőlő kiválasztásával, s nagyon kíméletes feldolgozással, hogyan lehet egy könnyű, gyümölcsös, de mégis tipikus  Rajnai rizlinget készíteni.

 

A visszajelzések szerint baromi jól sikerült.

 

S persze van még kiaknázatlan tudás Barni fejében.

(Közben Barni december államvizsgázott, megvédte a diplomáját, amelyet Rajnai rizling élesztőkísérletből írt.

Barni most épp traktorban ül, venyigét zúz.)

 

Szombaton rajnai vertikális kóstolónk volt. Két bor vitte a prímet. Barni's Riesling és Rajnai rizling selection 2015, amit Te még nem kóstoltál. Kb 3 hét múlva kerül forgalomba. Palackérlelés alatt van.

 

üdv,

Cseri Eszter

 

Marrenon - Luberon


Grande Toque syrah / grenache noir

egy igazi best-buy bor

hallatlanul gazdag, gyümölcsösözön, szinte tannin mentes, és kinyitva 2 hét után is gyönyörű

ez az a bor amiből bármennyit, bármikor, bárhol.....