Kedvenceink
Eddigi kóstolóinkból
gróf Buttler pincészet
2015 Nagy Eged hegy Kadarka 5900,-
Nagyon nagy bor, ritka külömleges borélményeim egyike. A színe alapján egy átlagos sillerrre gondolnék maximum és elképesztő hogy a vékonyka halovány szín után mennyi íz lehet egy ilyen borban. Kirobbanó ízbomba egy ízesszencia, és nem mintha a
31es százaranyagtartalom kevés lenne, de még többre tippeltem volna.
Lőrinc Gyuri kimelekedő évjáratú magyalosaira emlékeztet…..
Termőhely: Nagy-Eged hegy, tengerszint feletti magasság: 300m< , Talaj: mészkőves, palaréteges, tufamorzsalékos barna erdőtalaj
Ültetvény, művelésmód: 2,4 x 1 m alacsony kordon 2 rügyes csappal ; + gyalogművelés: 1x1 m bakművelés
Termésátlag: 30q/HA
Kézi szüret műanyag ládákba, azonnali feldolgozás, irányított erjesztés (25-26C)
Héjonerjesztés, almasavbontás: 3 hét
Érlelés másodtöltésű TRUST barrique M pörkölésű hordóban: 36 hónap
Alkohol: 14,5%
Extrakt: 31,4 g/l
cukor: 1,5 g/l
sav: 5,4 g/l
Készült: 3000 palack
Szárazhegy szőlőbirtok / Monorierdő
2016 Karát 2500,-
Monor ahol a pince található, a Kunságon belül külön oltalom alatt áll. A Szárazhegy Pincét, ahol a borász Hidegkuti Tibor, saját címkés borai kijönnek, két barát alapította 1994-ben. Mára közel 265 hektáron gazdálkodnak. Tételeik reduktív technológiával készülnek, igen sokszínűek, üde ropogós savakkal telik. Boraikat Hidegkuti Tibor (Feind pincészetől érkezett) aki egy éve van jelen a szőlőbirtok mindennapjaiban. A Karát szőlő igazi hungarikum, melyet 1950-ben Kurucz András keresztezett Kövidinka és Szürkebarát szőlőkből. Nevét a két fajta utolsó betűinek összeolvasztásával kapta. Bora szép sárga színű, csillogása mindig összhangban van a finom savakra harmonikusan épülő alkohol és extrakttartalommal, kellemes illat és zamatanyagaival. Sokarcú fehérbor.
Petrény winery /Eger
2011 Superiore Cabernet Franc 9900,-
Talán az ország legszebb Cabernet Francja.Tökéletes egyensúly jellemzi.
Ezt írtuk róla 3 hónapja és most az országos borversenyen a legjobb magyar cabernet franc díjat nyerte .
Tökéletes harmónia jellemzi nagyon összetett borocska.
Monyók Pincészet - Tokaj
2013 Édes szamorodni 2200,-
Borversenyen az új Édes Szamorodni, múlthéten, nagy aranyérmet kapott. A borverseny bora lett."
Monyók Norbert"
Csernyik Pista / Mátra
2016 Turán 3200Ft
Első kóstoláskor azt mondtam, hogy ilyen bort nem lehet készíteni Magyarországon, anynira telt és kerek, éertt tanninok. hogy vakon biztos egy ujvilágit tippeltem volna.
A kérdésre hogy ezt, mégis hogyan hozta össze ezt a választ adta a borász:
- már a bogyó színeződéskor látszott, hogy benne van a nagyon jó bor lehetősége, annyira gyorsan és egyöntetűen színeződött, gyakorlatilag minden bogyó egyszerre érett meg, és ez nagyon fontos az érett tanninok és kerek tannin kialakulásához, pont ezért vesznek sok tíz millióért szín szerinti bogyóválogatót azon cégek akik megengedhetik maguknak
Fügerikum 1944 óta
Fügebor - a kapcsolatok esszenciája
5500Ft
A Fügebor gyártásának története: A Takács család immáron 73. éve gyártja, az általa kifejlesztett és tulajdonolt receptúra és technológia alapján a Fügebort. 1944-ben már készült Fügebor, amit azóta is minden évben gyártanak. Ezt egészen 2016. július 16-ig csak a család és egy szűk baráti kör ismerhetett. Azonban azután már a nagyközönség is fogyaszthatja nem csak vacsorákon és rendezvényeken, de más jeles alkalmakkor is. Most nézzük meg ennek a csodálatos és ritka desszertbornak a történetét, hogyan is készül: Az alapanyagot, ami egy meglehetősen drága idénygyümölcs: Aszalt füge, Takács Ádám a 4. generációt képviselő tulajdonos, törökországi területről hozatja be. Minden évben ellátogat és személyesen ellenőrzi annak megfelelőségét. Ezután a termés a család üzemébe kerül, ahol megkezdi 365 napos kalandját a tökéletes desszertté alakulás útján. Az ehhez szükséges üzemet 2015. január 12-én kezdték kialakítani és 2016. július 15-re meg is kapták az engedélyeket a magyar hatóságoktól. A bekerülő aszalt Fügéhez feldolgozása során csak: vizet, élesztőt, némi cukrot és borkősavat adnak hozzá. Ezáltal minden nemű adalékanyagtól mentesen, üvegballonokban készül az üzemben a desszertbor. Ennek az a magyarázata, hogy míg bármilyen szőlőbor, ami fahordóban készül és a fa ízével keveredik, addig a Fügebor csak és kizárólag üvegben, csak a saját ízvilágát megtartva kerül a palackokba. A 365 nap alatt a technológiának köszönhetően letisztult és rendkívül gazdag ízvilágú desszertbor készül, ami az idő előrehaladtával egyre finomabb és zamatosabb lesz. Továbbá nem csak íze, de színe is változik: az arany egyre finomabb árnyalatát veszi fel az idő előrehaladtával. A palackokat parafa dugóval, kézi dugózás útján zárják le. Ezt követi a szintén kézzel történő kapszula felhelyezése, amit a címkézés zár le. A címkéket szintén kézzel helyezik fel a palackokra. Így láthatják, hogy sem a gyártás, sem a palackozás során semmilyen gépet nem használ a család. Ez egy hamisítatlan kézműves termék, a legelső lépéstől a legutolsóig. Az alapanyag jellegéből és a technológiai adottságokból adódóan csak 1000 – 1200 palack készül évente. Fogyasztását 16 fokon javasolják, +/- 2 fok eltéréssel. Jó étvágyat hozzá! Üdvözlettel: Takács Ádám bortermelő.
Lajvér pincészet
2012 Szekszárdi Cabernet Sauvignon - 4500Ft
A korszerű hatalmas pincészet prémium sorozatának is a legtöbb arany érmet besöprő bora. Telt, tartalmas hosszú vörösbor kerek értte tanninokkal sok erdei és bogyós gyümölccsel.
Tóth és Tóth - Aldebrő (Eger)
2015 Cabernet Franc 1800,-
Egy rendkivül arányos harmónikus vörösbor, amely kiváló ár - érték aránnyal bír.
Vak kóstolónkon a legtöbben 2800 és 3500ft közé lötték be vakon a bort, ami ugye csak 1800Ft.
Sándor Zsolt - Bükki borvidék
2015 Rosé Zweigelt 2800,-
"Ez csak a színében Rosé!" - mondta ez egyik barátom, mikor kóstolta. S valóban, szakít minden eddig ismert rosé stílussal, már csak azért is mert a bor nagyobbik része hordóban erjedt, s érlelődött. Többek között ezért is nem egy könnyű, un. egynyári rosé.
talaj: meszes, vulkáni tufa és homokkő keverék
dűlő: Zúgó-dűlő
fajta: Zweigelt
szüret időpontja: 2015.09.03-06.
mustfok: 20
mennyiség: 2130 palack
palackozva: 2016.06.15.
alkohol: 13 v/v%
cukor: 4 g/l
sav: 5,2 g/l
Cseri pincészet - Pannonhalma
Riesling moseli stilusra hangolva 2200,-
Magyarországon a Rajnai rizlinget készítő borászatok a pfalzi típusú Rajnai rizlinget készítik, ami Norbinak is nagyon nagy kedvence, s meg van róla győződve, hogy a Pannonhalmi Borvidék Magyarországon a legalkalmasabb arra, hogy fantasztikus Rajnaik készüljenek. Jó példa erre az Apátsági Prior is.
A családunk egy része, s Barnabás is a moseli típusú Rajnai rizlingeket kedveli.
Tudatosan készültünk arra, hogy moselit is tudjunk készíteni. Csak a tudás hiányzott.
A Rajnai klónjainkat, amelyeket Ausztriából rendeltünk, a mi kérésünkre fercal (mésztűrő) alanyra moseli klónokkal oltották, egész pontosan bernkasteli klónokkal.
Moselben a leghíresebb Rajnai rizling borászat, a Dr. Loosen Weingut Bernkastelben, ahol Barni gyakorlaton volt fél évig.
(Minden összeköttetésünket bevetettük, hogy ide kerülhessen, ahol ő nagyon kiválóan teljesített. Az első hónap után visszamenőleg emeltek a gyakornoki fizetésén, s a gyakorlat vége felé felajánlotta neki a főborász, aki a kezdetektől, 40 éve ott dolgozik, hogy betanítaná maga helyett az elkövetkezendő 4-6 évben, ha maradna, de akkor örökre. Nagyon megkedvelték egymást, pedig Barnit előre felkészítették, hogy egy nagytudású ember a borász, de nagyon rideg, kimért, ne szegje kedvét.)
Barnabás - nagy gyötrődés után - minket, a saját borászatot választotta.
A lényeg, hogy a főborász, Berni a többi gyakornokot éjszaki munkára rendelte, nappal Barni volt vele, majd szüret után a többieket hazaküldte, s Barnabást a prémium borok pincéjébe maga mellé vette, s mindenbe bepillantást nyerhetett.
Kezdve a megfelelő szőlő kiválasztásával, s nagyon kíméletes feldolgozással, hogyan lehet egy könnyű, gyümölcsös, de mégis tipikus Rajnai rizlinget készíteni.
A visszajelzések szerint baromi jól sikerült.
S persze van még kiaknázatlan tudás Barni fejében.
(Közben Barni december államvizsgázott, megvédte a diplomáját, amelyet Rajnai rizling élesztőkísérletből írt.
Barni most épp traktorban ül, venyigét zúz.)
Szombaton rajnai vertikális kóstolónk volt. Két bor vitte a prímet. Barni's Riesling és Rajnai rizling selection 2015, amit Te még nem kóstoltál. Kb 3 hét múlva kerül forgalomba. Palackérlelés alatt van.
üdv,
Cseri Eszter
Marrenon - Luberon
Grande Toque syrah / grenache noir
egy igazi best-buy bor
hallatlanul gazdag, gyümölcsösözön, szinte tannin mentes, és kinyitva 2 hét után is gyönyörű
ez az a bor amiből bármennyit, bármikor, bárhol.....
Bodegas Aragonesas
SOLO Syrah 2500,-
100% syrah
Harmónikus, elegáns és kiegyensúlyozott bor, íntenzív aromák, érett fekete gyümölcsök, hosszú utóíz jellemzi.
A bor beltartalami értékei, koncentráltsága alapján, ha magyar pincéből való lenne kb a duplájára lenne árazva
Csernyik pince - Mátra
2015 Turán 2900,-
Bár a szőlőfajta nem a kedvecem, ez azonban egy nagyon kedves bor. Egy atipikus turán ő, biztos azért tetszik ennyire. A szellőztetést nagyon igényli igazából másnapra mutatja szebb arcát ahol egy selymes lágy lekerekedett tanninu kedves bort kapunk. Hömpölyögnek a gyümölcsök a borban. Barta Roland
Petrény borászat
2009 Cabernet Franc / Borgundi 3200Ft
A bor egy nagyon jó évjárat piacon már alig alig felllehető bora. A 95% Caberenet francot megfűszerezték 5% Pinot Noirral, ezért kapta a BORGUNDI nevet. Bársonyos vastag tartalmas bor. PAZAR!
Disznókő pincészet- Tokaj
Furmint Lajosok 3900Ft
A dülős Furmintok közül jelenleg a legjobb árfekvésű bor, és óriási alapanyag, hihetetlen koncentráció.....nagyon elegáns savszerkezettel párosulva
A nagy bajuszú Jász Laci pincéje Somló
Vulkán lehelete cabernet/syrah cuvée 3900,-
"a nagybajszú jászlaci bora,a vulkán lehelete utóbbi éveim legnagyobb vörösboros élménye,tiszta mineralitás,szikár,igazi vulkáni bor "
Szabó Csaba
"A nagy bajuszú Jász Laci" Pincéje szórakozás, kísérlet, önmegvalósítás, renitenskedés, Somló kereteinek feszegetése, tágítása.
A szőlő közvetlenül a vulkáni kürtő peremén termett, a területen lengedezik a bazaltos illat, innen a név. Szüretkor verseny volt az őzekkel a termésért, és döntetelen lett az eredmény:-)
Foris
Forisola - Habzó ürmösbor Sauvignon Blanc
Egy rejtélyes ámde egyszerre egyszerű íz, s vele egy olyan ital, mely hordozza a karakteres száraz fehérbor történelmi hagyományait és finom savainak minden szépségét, de egyben utat nyit a kifinomult gasztronómia gazdag, az ízekkel építkezni tudó világába. Felfrissíti az ízlelést, oltja a szomjat, inspirál a folytatásra. Szénsavassága frissít, de nem okoz kényel-metlen, telített érzést. Alkalmas vendégek érkezésekor fogadó italként, fogyasztható aperitifként, melyet az étkezésig, vagy ételektől függően tovább, a fogásokhoz is, az előételekhez és a hal, a tenger gyümölcsei, vagy a könnyű szárnyas főételekhez is felszolgálhatunk. Viszonylag ala-csony alkoholtartalma révén bátran fogyasztható, lehetőséget ad a poha- rak újratöltésére, segítve ezzel a társaságban a találkozásokat és az egymást követő fogások élvezetét. Összetevők / Ingredients: minőségi bor, fűszerek kivonata / quality wine, spice extracts Szulfitot tartalmaz / Contains sulphites Ajánlott fogyasztási hőmérséklete / Best served at 11-12 0C Energiatartalom – Energy / 100 ml: 347 kJ
A nagy bajuszú Jász Laci pincéje
Vulkán lehelete (Cabernet - Syrah)
"A nagy bajuszú Jász Laci" Pincéje szórakozás, kísérlet, önmegvalósítás, renitenskedés, Somló kereteinek feszegetése, tágítása.
A szőlő közvetlenül a vulkáni kürtő peremén termett, a területen lengedezik a bazaltos illat, innen a név. Szüretkor verseny volt az őzekkel a termésért, és döntetelen lett az eredmény:-)
Almásy Szőlőbirtok
Egerszóláti Olaszrizling Boldogságos dűlő
2200Ft
A 42 éves ültetvényt már ki akarták vágni, mielőtt megvásárolta új tulajdonosa ezt a kiváló területet. A Boldogságos a legjobb dűlők egyike a rilzingről híres Egerszóláton. Az öreg szőlő korlátozza saját magát hektáronként mindössze 40 mázsa jött le rőla. A bor pazar, nagytest, olajosság, jó savak és nagyon összetett ízek zamatok jellemzik.
BEST BUY vétel.
Nyári Ödön - Szent György-hegy
Olaszrizling válogatás 3600,-
A pince csúcsbora, néhány gramm maradékciukorral, óriási testtel és jó savakkal, ízkavalkáddal.
Dobosi Pincészet -Szentantalfa
2014 Kéknyelű (bio)
A terület embelematikus fajtája a Kéknyelű, ez a bor az egyik legjobb Kéknyelű amit kóstoltam. Érlelésre is alkalmas szép savösszetételű, hosszú karakteres fehérbor. Ha meg azt nézem, hogy BIO és még 2014es, meg mindössze 2500ft akkor meg pláne.
Barta Roland
Színe mélyebb sárága, megjelenésében olajos. Illatában és ízében is a minerális jegyek uralkodnak. Szép savösszetételű, harmonikus bor. Még fiatal, érlelésre alkalmas. Magyarországon mindössze néhány tucat hektáron termesztik.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-15 °C
Disznókő - Sárga borház
2013 Tokaji Aszú (puttonyszám nélküli)
Magyarország legjobb ár/érték arányú aszúja. A bor nem kapott kapott puttonyszám jelölést, viszont a beltartalmi értékei alapján a 6 puttonyos határát súrolja, mindössze 5500Ft-ért. Jégboros élénk savszerkezet, vibráló citrusok, kirobbanó gyümölcsösség, pazar….
2013 SÁRGA BORHÁZ TOKAJI ASZÚ
Szőlőfajták
Aszúszemek: 60 % Furmint, 40 % Zéta
Alapbor és must: 80 % Furmint, 20 % Hárslevelű
Analízis
Alkohol: 13 %
Maradékcukor: 142 g/l
Sav: 7,4 g/l
Borkóstolás (2015. december)
Színében aranysárga. Illatában őszibarack, trópusi gyümölcsök (mango), kandírozott narancs és fűszeresség,
leheletnyi fahéj és vanília jelenik meg. Szájban nagyon gazdag, telt, krémes szerkezettel és friss savakkal, hosszú
fűszeres lecsengéssel.
A 2013-as évjárat
Hosszú tél, késői rügyfakadás és virágzás, forró nyár és hűvösebb, esős szeptember jellemzi. A szőlő is csak később
kezdett érni, és a botritisz megjelenésére is sokáig kellett várnunk. Aztán következett az aszúvarázslat:
szeptember 23. és november 11. között több helyen négyszeri válogatással rekordmennyiségű és kiváló
minőségű aszúszemet szedtünk. Aromás, illatos, botritisszel gazdagon átszőtt aszúszemeket, melyeket
jellemzően frissen erjesztett újborban áztattunk.
Szüret
Az egyenként szüretelt aszúszemeket több helyen négyszeri válogatással szedtük, majd a feldolgozásig
acélkádakban tároltuk.
Borkészítés
Az aszúszemek egyik felét préselés nélkül fél napot újborban, másik felét 2 napot erjedő mustban áztattuk.
Préselést követően acéltartályban erjedt.
Érlelés
225 literes tölgyfahordókban, tradicionális tokaji pincében érleltük 18 hónapot.
2015 szeptemberében palackoztuk.
Fogyasztási ajánlat
Ajánljuk önmagában, étkezések végén desszert helyett vagy frissítő aperitifként falatkák, pástétomok, libamáj
mellé. Szintén kiváló szárnyasokhoz, krémes szószokkal készített fehérhúsokhoz, gombához vagy tenger
gyümölcsei rizottóval fogyasztva. Kelet-ázsiai, enyhén fűszeres fogásokkal (thai currys csirke) szintén jól
kombinálható. Párosíthatjuk nem túl sós kéksajtokkal vagy egyszerűen némi gyümölccsel (sárgabarack, körte,
gyümölcssaláta) vagy gyümölcs alapú desszertekkel (pl sárgabaracktorta, gyümölcstorta, mandarin sorbet).
Már fogyasztható, de hosszú érési potenciállal (20 év vagy több) rendelkezik. Hidegen (11-13°C) fogyasszuk.
Vabrik pince
VR cuvée 3500Ft
Száraz minőségi OEM oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor
Késői szüretelésű Zöld veltelini és Rajnai rizling fajták házasításából készítettük borunkat, melyben a Zöld veltelini fűszeressége a Rajnai rizling gyümölcsösségével összefonódva alkot harmóniát. A fehérborok között a nagytestű fajták közé sorolható, így hosszú ízélményt ajándékoz a fogyasztónak. Húsételek kiváló kísérője, de fogyasztása önmagában is örömforrás.
Alc.13,5%vol
Az egyik legjobb eddig kóstolt egyeti fehérbor.
Cseri Norbi
Rosé 1500Ft
„Ez az eddigi legfinomabb általunk kóstolt rosé a 2015-ös évjáratból.
A korábban kóstolt rosé tételek a pincészetek saját 2014-es tételeivel fel sem vehették a versenyt, viszont Cseriék roséja (mondhatom) még jobb lett! Tessék keresni, mert remek az ár-érték aránya is!
A bor cabernet franc, merlot és kékfrankos házasítása! Lássuk hát:
Intenzív, mély szín. Pink-narancs átmenet! Nagyon szép!
Közepesen intenzív, krémes illat, benne érett málnával, némi eperrel, több déli gyümölccsel. Emellett nyári virágok, kevés tuti-frutti. Kellemesen aromás!
Száraz, közepesnél magasabb sav és gyümölcs érzet. Illatához hasonlóan ízében is az érett málna és eper (ebből sokkal több) és a déli gyümölcsök jelennek meg. Közepes test és alkohol, ezáltal némileg tüzes jelleget kap. Mellé gyönyörű aromapaletta társul. Közepes, gyümölcsös és tüzes hossz. Jól esik inni!”
Kaló Imre
Örökségül 50% Turán 50% Kékfrankos
Bár az elmúlt években sok borfanatikus eljuthatott Kaló Imre szomolyai pincéjébe és borszentélyébe, bizonyára sokan vannak, akiknek a borásszal és boraival való találkozás élménye még nem adatott meg. Különösen számukra jelenthet vígaszt, hogy hosszú várakozás után, végre forgalomba kerülnek a Kaló család borai.
2009 egy nagyon jó évjárat most csúcson levő bora, lenyűgöző ízgazdagság, mint egy rhone völgyi csúcs syrah.... utolsó palackok
Tarjányi pincészet - Eger
Libabor 1600Ft
A bor összetevői:
60% Bouvier 2015, 3. töltésű tölgy hordóból
20% Tramini 2015, 3. töltésű akác hordóból
10% Zenit 2015, új tölgy hordóból
10% édes késői szüret Zenit 2015, tartályból
Nagyon szép komplex bor, vicces részeg libás címkével
Vinatus pincészet - Villány
2009 Syrah 3600Ft
TOP 25, Vinagora arany érem, stb...
A Syrah vad egzotikus gyümölcsös világa tökéletes összhangban van az új tölgyfahordós érleléssel. A lekerekedett tanninok biztosítják a bornak a leges ízeket, és leges illatokat. Ízében a csipkebogyólekvár jelenik meg, míg illata a feketeborsra emlékeztető.
Tarjányi pincészet
Egri Csillag Superiore 2400Ft
Egri Csillag Superior 2013
Szőlőfajta: Hárslevelű 40%, Rajnai Rizling 22%, Chardonnay 18%, Sauvignon Blanc 10%, Cserszegi Fűszeres 10%
Termő terület: Pajdos-dűlő - Eger - Magyarország
Termő talaj: riolittufa
Fekvés: déli
Szüret: kézi
Palack érlelés: 12 hónapig
Alkoholtartalom: 12,5 % vol
Cukor tartalom: 2,8 g/l
Savtartalom: 7,1 g/l
Eredményei:
Challenge International du vin 2015: Bronz érem
Vinagora 2015: Ezüst érem
Eszterházy Károly Főiskola Bora 2015
Egri Borvidéki Borverseny 2015: Ezüst érem
A Címke Sztori
A 2011-es (első) Egri Csillag borunk címkéjén a Pad és a csillagok mellett egy gólyamadár szerepelt egy pici csomaggal a csőrében, azt jelképezve, hogy úton van az első kisunokánk Matykó. A mi első kis csillagocskánk a 2012-es címkén nagyfiúként mászott fel a padra, viszont újra ott volt a címkén a gólya, aki a második unokánkat, Mátkát hozta a csőrében. A 2013-as Superior Csillag címkéjén “még” nincs új gólya, viszont a mi kis csillagaink szépen cseperednek, és ha meglátogatnak mindig boldogan játszanak a Naplemente Néző Pad előtt.
Csernyik pince - Gyömgyöstarján
Mátrai Olaszrizling 2014
Származás |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő |
Papjuss |
Talajtipus |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta |
Olasz rizling |
Ültetvény kora |
6 év |
Sűrűség |
4000 tőke/ha |
Hozam |
40 hl/ha, 1,5 kg/tőke |
Szüreti időpont |
2014 október 13. mustfok 19,5 MM |
|
|
Vinifikáció |
Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel tartályban erjedt majd az erjedés után a tétel 20 %-a új fahordóban 80 %-a pedig tartályban érlelődött. Az első fejtés után 6 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül |
Érlelés |
A tétel 20 %-a 7 hónapig első töltésű 225 literes fahordóban, 80 %- a szintén 7 hónapig tartályban érlelődött. |
Analitikai adatok |
12,5 % vol alkohol, 5,4 g/l sav, 3 g/l maradék cukor 21,5 g/l extrakt |
Palackozás |
2014 júniusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően. |
INIESTA rajongók figyelmébe!
Corason Loco Rosado 2400.-
Színe a lazacéra hasonlít. Illata gyümölcsös, amelyből kisejlik a ribizli és a cseresznye.
Könnyű nyáresti vacsorákhoz , salátákhoz , tésztákhoz, természetesen lehűtve, kíváló társa az ételeinknek.
Egészségünkre!
Vabrik pincészet / Etyek -Buda
2013 Rajnai Rizling 2400Ft
Pincészetünk egyik büszkesége ez a bor, mely hihetetlen gyümölcsösségével, kifinomult savaival kápráztatja el a fogyasztót. Nagy teste, finom struktúrája kiemeli a Rajnai rizlingek sorából, és igazán különleges élménnyé teszi fogyasztását.
Alc.13,5%vol
Tarjányi Pince - Eger
Hárslevelű Superiore 2400,-
Védett Eredetű Oltalom Alatt Álló Eredetmegjelölésű Száraz Fehérbor
Nagyon fajtajelleges hárslevelű, hosszú érlelési potenciállal. Illatában hársfavirág, hársméz fedezhető fel, mely ízében is visszaköszön, kiegészítve egy finom hordós érlelési jeggyel.
A Címke Sztori
A mézes mackó… Gondolom mindenki emlékszik a kis műanyag mackóra, amelyik mézzel töltve mosolygott ránk az ABC áruház polcáról?! Nos, ő jött el hozzánk a pincéhez ennek a hárslevelűnek a megkóstolására, mert ilyen mézes, hársvirágos íz- és illat jegyekkel rendelkező, gyümölcsös hárslevelűvel – azt mondja- még nem találkozott. Megkóstolta, és leragadt a padon… Lehet, hogy nem a méztől???
Tóth és Fiai - Somló
Compass cuvée 2900,-
Olaszrizling - Juhfark cuvée
Egy nem túl jó évjáratnak kikiáltott év meglepően gyönyörő, harmónikus fehérbora.
Elegancia, finom ásványosság, kerekség, ízgazdagság jellemzi.
Amitől a Somlói nagy lett na ez az.
Kovács Nimród Winery - Eger
Furmint 2011 Nagy Eged - hegy
2013 legjobb Furmintja a Nagy Egeden született |
Aranyérem és Trófea az International Wine Challenge-ről Immáron két éve, hogy a 2011-es évjáratú Nagy Eged Furmintunk Aranyéremmel és a Legjobb Magyar Fehér Bornak (Hungarian White Trophy) járó trófeával, valamint több furmint közül a legjobbnak ítélt díjjal, Furmint Trófeával (Furmint Trophy) tért haza a nemzetközi borversenyről, az International Wine Challange-ről. Az International Wine Challenge Nagy-Britannia legnagyobb borversenye 1984 óra, melyre minden évben közel 50 ország több 10 ezer bora közül választják ki és értékelik a legjobbakat. A 100 tagú, nemzetközi borszakértők álló zsűri 3 körben kóstolja, értékel közel 2 héten át. Az első körben 85 pontot kapott borok kerülhetnek csak be a második fordulóba, ahol arany, ezüst vagy bronzminősítést kaphatnak. A harmadik, végső megmérettetésen kizárólag az előző körben aranyérmet nyert borokat kóstolják újra, hogy kiválaszthassák közülük a legszebbet, vagyis a „Trófeát”. A Trophy-t nyert borokat végül a nagy közönség előtt is bemutatják egy nagyszabású borvacsora keretében, melyen több, mint 800 brit és külföldi szakember vesz részt. ![]() Halványsárga 2011-es Nagy Eged Furmintunk egyszer használt 225 literes kis és 500 literes ászokhordóban erjedt és érlelődött finomseprőn 8 hónapig. Diszkréten induló, elegáns illatában alma, körte enyhén érett sárgabarack és fehér virágok jelennek meg. A pohárban megszellőztetve a gyümölcsök mellett a termőhelyre jellemző krétás jelleg valamint a hordóhasználatból adódó édes sütemény illat is felfedezhető. Ízében vaníliás őszibarack, pörkölt magvak és krémesség zárja a hosszantartó ízvilágot. Vastag, nagytestű bor kerek savakkal. Csupán 2450 palack készült belőle. A NAGY-EGED-HEGYRŐL Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe a Nagy-Eged-hegy, ahol a teljes déli fekvés, a 20-35%-os meredekség, a rendkívüli alapkőzet és a talaj együttese tökéletes életteret teremt a szőlő számára. A hegy felszínére a napsugarak szinte merőlegesen érkeznek, egy részüket a sok helyütt felbukkanó fehér vagy szürke mészkősziklák visszaverik, így a felszín közeli levegőréteget több fokkal melegebbre hevítik. A vegetációs periódusban az átlaghőmérséklet 17ºC, a napsütéses órák száma is igen magas, évi 2100 óra, ennek köszönhetően szubmediterrán mezoklíma alakul ki. A hegy fő t&o uml;megét szürke mészkő alkotja, amely nemcsak a borok szép savszerkezetéhez, de hosszú élettartamához is hozzájárul. Nagy Egedi boraink komplexitása, gazdagsága, gyümölcsössége és ásványos jellege a terroir földrajzi adottságainak és a forró nappalok és hűvös éjszakák által meghatározott mikroklímának is köszönhető. Furmintunk a Nagy-Eged-hegy 300-400 méter közötti magasságából szüreteltük, összesen 1 hektárról. |
Tringa Pincészet - Szekszárd
Barocco 1990Ft
Tringa borok
Gál Anti egy igazi egyéniség, már ami a borait illeti. Amikor késő ősszel más már betakarította a Cabernet is és elmosta prést, ő akkor kezdi szüretelni a rosét.
Az összes bora kései szüret, magas alkohollal, rendkívüli koncentráltsággal.
Minden sok bennük, de arányosan. Egész rajongó tábora van boraiknak.
Blauburger, Merlot és Kékfrankos fajták házasság a Barocco.
St. Margit pincészet - Somló
Bazalt Fúró 2013
"Csak ahogyan szeretem a borokat. Koncentrált, kiváló alapanyag, vastag seprőn, pörkölt akác hordóban erjesztve, majd hordóban tartva palackozásig. Füsttel, fával, mineralitással és Furmintos dolgokkal."
Jekl Béla
UNICORNIS Merlot
A Bor és Piac dülőszelektált nagy vörösborok tesztjén a legjobb helyet ért el.
Nagy bajuszú Jász Laci pincéje / Somló
Perverzitás (narancsbor) 2900Ft
"A nagy bajuszú Jász Laci" Pincéje szórakozás, kísérlet, önmegvalósítás, renitenskedés, Somló kereteinek feszegetése, tágítása.
A bor olasz – furmint – hárs és sok ismeretlen szőlőfajta házasítása, majd 30 napig héjjon áztatva.
Andreas Ebner - Mozsgó hegy Pécsi borvidék
Bajszi Papa kedvence Pinot Noir
"Házi borunk a kedvenc szomszédunk kedvence. Cimkéjét ő ihlette. Egészségükre"
Andreas Ebner
"Szűretlen. Sötét szín, rusztikus illat. Kicsi málna, kicsi érettség. Szerkezetében nincs semmi feltűnő. Tisztességgel elkészített bor, amelynek célja a jó ihatóság, könnyedség. Csak pont annyi legyen benne, amennyi kell egy laza borozgatáshoz. Picit több sav, és kevesebb tannin jobb lenne. Most kell fogyasztani!"
Gonda György
Kovács Nimród pincészet
2009 Pinot Noir Monopole
2009-es évjáratú Monopole Pinot Noir borunk kiváló házasítása a
Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó terroir-ok érett
gyümölcseinek. A Nyilasmár dűlő vékony, köves, tufás termőrétege és erős
déli lejtése tüzességet-, testet-, a Nagyfai dűlő kötött barna erdő
talaja gazdag és tiszta aromát kölcsönőz a bornak. Ez a Pinot noir málna
és a piros ribizli ízekben gazdag, de hangsúlyos hordójegyeket is
hordoz, amelyek selymes tanninjaival párosulnak. A közel 28 hónap
tölgyfahordós érlelés teszi a bort kerekké és bársonyossá. Palackban még
évekig töretlenül fejlődik.
"A 2008-ashoz hasonlóan inkább a burgundi stílus felé húz, mint elődei (kaliforniaiasak voltak), ám a 8-asnál gyümölcsösebb, számomra mérsékeltebben izgalmas mint a 8-as (azért nagyon odavoltam, és persze a hazai felhozatalból a 9-es is kiugrik), a nagyérdeműnek is nagyon bejön szerencsére!"
Burucs Marcell
Rékassy Pincészet - Temesvár
Királyleányka és Cabernet Sauvignon 3200Ft
BEST BUY fehér és vörös
Kerti partik, nagyobb összejövetelek bora ez a két Rékasi bor.
4 palack erdélyi Cabernet Sauvignon 800Ft bruttoért egyben, 3l bag in boxban.
A bor minősége a magyar palackos Cabernet mezőny 2200 – 2800ft osának felel meg.
A két bag in boksz bort több borkedvelőnek kínáltuk vakon és a 2500ft os átlag polci árra lőtték be őket.
Ugyanez fehérben Királyleányka 3liter 3200Ft azaz 4 palack rendkívül harmónikus, gyümölcsös fehérbor 800ft / bruttó palackáron.
Iniesta
Finca El Carril Tinto Roble 3600Ft
Penin Guide: 90 pont
Teltség és elegancia egyszerre!
Bodor Bence - Villány
Levele cuvée 1800Ft
Franc-Merlot alap, tartályban, mikrooxidációval. Pici Sauvignon és Pinot Noir pedig fahordóból hozzá házasítva.
Tartályban volt a bor és Bence kreált egy kis szerkezetet, ami egy kis oxigént pötyögtetett hozzá szabályozva, hogy legyen egy kicsit gyorsabb fejlődése, mint a zárt tartályban lett volna.
A bor rendkivül krémes érett tanninokkal bíró, vastag alapanyag, itatja magát.
Laposa családi pincészet
Bazalt cuvée 2800Ft
Rajnai Rizling - Juhfark - Olaszrizling
Laposa Bazalt Cuvée (Balatoni Cuvée)
Illatából frissesség árad, sárga gyümölcsökkel kiegészülve. Íze összetett,
ropogós, hosszan tartó. Ez egy olyan házasság, amely termőhelyeinket és
stílusunkat ötvözi, a megszokott eleganciával és letisztultsággal.
Minden benne van, amit mi el szeretnék mondani a bazalt hegyekről és a
mi borkészítésünkről.
Bodrog Borműhely
2012 Hárslevelű Barát dűlő 2600Ft
A dűlő a tokaji Kopasz-hegy nyugati lejtőjén fekszik. A szőlőterületek felső részén, 130-160 m magasságban, meredek lejtőn. Talaja sekély lösz és dácit tufa keveréke. A borvidék tekintetében a kimondottan meleg terület, a szőlő itt fakad, itt érik leghamarabb. A dűlőben nagyrészt hárslevelű szőlő lett telepítve valamikor a 80 évek elején.
A hárslevelűt szeptember végén szüreteltük, teljes érésben, egészséges állapodban. A must cukor tartalma 23 magyar must fok volt, ami száraz bor esetén kimondottan magasnak mondható. A teljes érettségnek és a terrorinak köszönhetően, meleg, mély illatú, egészen tropikális karakterű, sűrű szövésű bort tudtunk 2012-ben készíteni. Érett ananász, mangó, méz illatokkal és íz jegyekkel. A magas alkohol, a test és karakter miatt nagyon jól belesimul a borba. Citrusos savak és finom édesség balanszírozza ki a bort a korty végén.
Laposa Bence és Zsófi
4 hegy Olaszrizling
"Ennél komplexebb száraz bort nem sokat tudnék felsorolni."
http://olaszrizling.blog.hu/2013/10/18/bence_a_4hegyrol
"Én csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy ez most az egyik legjobb nem oxidatív olaszrizling, ami jelenleg kapható a boltokban."
http://www.boraszportal.hu/poharral-a-kezben/20131028/badacsony-csobanc-somlo-es-szent-gyorgy-hegy-egy-palackban
"Kiváló bor a hazai élmezőnyből"
http://www.vinoport.hu/?node=6184
"Ezek most a legjobb magyar borok"
http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-595482
Barcza Bálint
2012 Szürkebarát 2300Ft
A hegy leve kicsit másképp.Pincészetünk szürkebarátjaitól megszokott nagy test, összetettség, finoman jelentkező mégis hangsúlyos arányosság.....de miért piros? Mert így passzol a címkéhez.
A játékos, behízelgő felszín alatt komoly tartalom.
Türelmesssebbek nyugodtan fektethetik pár évet.
Ebből a borból 448 palack készült.
Egészségére!
Hetényi János – Szekszárdi
Shiraz 2000Ft
„ Kíváncsiságból nem mulasztottam el tegnap rögtön felbontani a cserepalack Hetényi 2009-es Shirazt. Ez már egészen más volt, ebben benne volt egy szép fajtajelleges shiraz és méginkább Szekszárd! [A dugón viszont most is láttam kisebb folyásnyomokat, de ennek nem volt következménye] Már illatában is nagyon szép és áradó erdei bogyós, ízében pedig telt, összetett, jelleges és ugyanakkor elegáns (nem a kemény, nagy testű néha durva stílus közül való): erdei szeder, málna, csoki, kis dohány, fűszeresség (fehér bors?), és mindez harmóniában, tannin és a savak is kerekek, bár nem is erősek. Egy szép féltestes igazi szekszárdi shiraz, ahol a szekszárdi jelleg kissé dominál a fajta fölött. Emlékezetes bor, hangulata is van ("mesei" jelleg). Mindemellett frissessége szembeszökő, kíváncsi vagyok mennyi év potenciál lehet benne...”
Palásti Gábor
Feiszt Pincészet
Sub Rosa Syrah 2000Ft
A leggazdagabb rosé, amit valaha is kóstoltam, ami a présből nyomás nélkül kicsepegett. 100% Syrah és teljesen beérett állapotban lett szüretelve így kaptunk egy14,2 alkoholt. A 2012es év kuriózuma, mint egy nagy fehérbor, koncentrált gyümölcsösség.
Disznókő - Sárga-Borház
INCOGNITO Tokaji vörösbor 2.400,-
Könnyed , elegáns, gyümölcsös, igen finom borkülönlegesség. A 90es években a Disznókő dülő mellett kékszőlőket telepítettek, több mint 9 fajtát.Ezekből vegyesen készült ez a minerális bor, ami igazi ritkaság.
Szatmári Pincészet / Szigliget
2011 Vulcanus
A Vulcanus a Budai Zöld és a Szürkebarát keresztezésébőlszármaztatott nemesített szőlőfajta. Rendkivül harmónikus fehér bor érintésnyi mineralitással.
Hetényi János / Indivinum
2011 Szekszárdi Kadarka (2.000,-)
Pécsi BOROZÓ értékelése: 90pont (90 pont = egyedi, elegáns, nagy bor)
Hihetetlenül intenzív és gazdag illat. Piros bogyós gyümölcsök, meggy és cseresznye, fűszerfelhőkkel. Izgalmas kezdet után a korty sem veszít a lendületből. Karakteres, felismerhetően kadarkás, ugyanakkor elég testes és gazdag. Sok érett gyümölcs, élénk savak, arányos struktúra. Friss és vibráló, tüzes és kedves. Sokrétű, izgalmas bor.
Csernyik Pince
Rosé Nyitány - 2012 (1.400,-)
Származás | Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján 70 %, Atkár 30 % |
Dűlő | |
Talajtipus | Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta | Kékfrankos 70 %, Cabernet Franc 30 % |
Ültetvény kora | 33 év Kékfrankos, 10 év Cabernet Franc |
Sűrűség | 3000 tőke/ha |
Hozam | 55 hl/ha 2,5 kg/tőke |
Szüreti időpont | 2012 szeptember 4, és 15 között 3 időpontban. mustfok 18, 19,5, és 21 MM |
Vinifikáció | Három időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kékszőlő cefréjéről 4 órás áztatás után történt meg. Az erjesztés 3 különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-25 C fokon, a másik része 18-20 C fokon erjedt |
Érlelés | 5 hónap tartályban |
Analitikai adatok | 12,5 % vol alkohol, 6,1 g/l sav, 5,5 g/l maradék cukor 20,2 g/l extrakt |
Palackozás |
2012 január közepén derítést, és lapszűrést követően. A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati pektinbontó enzim, borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez) |
Barcza Bálint
Badacsonyi Szürkebarát
2.500,-
A 2011-es aszályos meleg évjárat a vártak ellenére kitűnő termékkel ajándékozott meg minket: tökéletes érettség mellett, optmális mustfokkal, és savtartalommal szüreteltünk.
Ez évben különösen kevés termés volt a szürkebaráton , kevesebb mint 0,5 kg tőkénként.
Ez adja a bor koncentrálságát, és a vulkáni kőzetből származó ásványosságát.
Olyan bor született, mely egyszerre nagy testű, és könnyedén elegáns. Olyan mint amit mindíg is készíteni szeretnénk.
Ebből a borból 60 l palack készült.
Fogyassza örömmel !
Korona Borház
Egri Csillagok borválogatás 14000Ft
Grand Selection Dobó Katica
Egri Chardonnay 2011
Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz fehérbor
Grand Selection Cecey Vicuska
Debrői Hárslevelű 2009
Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, édes fehérbor
Grand Selection Dobó István
Egri Kékfrankos-Cabernet Sauvignon-Merlot-Cabernet Franc 2009 Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor
Grand Selection Bornemissza
Egri Kékfrankos barrique 2008
Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor
Grand Selection Jumurdzsák
Egri Syrah 2009
oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor
Botond Pince
Mátrai Tramin barrique hordóban érlelve
2900Ft
Ahogy minden borkereskedő én is kapok mintákat főleg új kis borászatoktól, a forgalmazás reményében. A minap egy Mátrai pincészettől, Botond pince névre hallgat és egy Kerekes Ákos nevű ember a borok készítője, kaptam Máriskó becenévre hallgató Traminit. Na erre kíváncsi leszek, gondoltam, mert egykezemen megtudom számolni, mennyi komoly Traminit kóstoltam itthon. Fényévekre van a legtöbb esetben, a fajta csúcsát képező Elzászi rokonoktól. Már a cimke sem keltett sok bizalmat olyan volt mintha egy 12 éves gyerek alkotta volna tintasugaras nyomtatón otthon. A bor viszont nagyon meglepett, pedig úgy álltam neki hogy nem kell, mert így is túl sok borom van. Nagy koncentráció, mégis elegáns, harmónikus, finom hordós aláfestés, kis héjon áztatás, és a komolyabb illatos borokra jellemző visszafogott parfümösség.
Ahogy azt sejtettem nem egy “olcsó jános” kategória, mert a pici pincészetnél nem a jó ár-érték a jellemző. (a kevésből nehéz olcsót alkotni főleg ha az jó is)
viszont azt gondolom öröm inni...... csináltunk hozzá egy elfogadható cimkét és hagy szóljon.....
Ez a Mátrai borvidék egyre gyakrabban tud nagyon kellemes meglepetésekkel szolgálni.
Barta Roland
Molnár Lajos - Villány
2011 Carmenere 3200Ft
A Carmenere szőlőről már mindenki elkönyvelte, hogy kihalt, amikor a világ egyik távoli sarkában rábukkantak. A világ távoli sarkában sem gyújtottak örömtüzeket, amikor megtalálták, mert egészen addig merlot-nak álcázta magát, amely túl azon, hogy pedigrés fajta, a Kerülőutak idült alkoholista főszereplőjének ellenpropagandája előtt a világ kedvenc borszőlője volt. Szóval, 1994-ben egy francia önológiai deszantos kiderítette, hogy a chilei merlot különös bukéját nem a terroir vagy az andokaljai klíma okozza, hanem az, hogy Carmenere. Rázoomoltak a fajtára, és kiderítették, hogy drasztikus hozamkorlátozással és a szüret kitolásával olyan anyaghoz juthatnak, ami egyrészt egzotikus fűszer a küvékben, másrészt tisztán palackozva országimázs-építő chileicum. A Carmenere dicső genetikai múltja egészen a cabernet sauvignonig vezethető vissza. Ez az elveszett 6. bordói fajta.
Évszázadokon át meghatározó, de szeszélyes fajtája volt Bordeaux-nak. Az 1850-es években kalandvágyó francia telepesekkel emigrált Chilébe. Még éppen időben, mert hamarosan a filoxéravész söpört végig Európán, és kiirtotta az óhazában maradt írmagot. Ma már mindenki okos, és a fejét csóválja, hogy ugyan miként lehetett a merlot-val összetéveszteni, amikor a Carmenere levele nyár végére megpinkül, és a bora ugyan merlot-jellegű, de azért egészen más. Ma viszont túl azon, hogy az újvilág egyik legizgalmasabb és elismertebb küvéje a Clos Apalta 80 százalékban Carmenere-merlot, a tiszta Carmenere is átlépte a 90 pontos lélektani határt. Szóval a chileiek megfogták Bacchus lábát: van egy saját, különbejáratú bordói fajtájuk. A szakirodalom szerint a Carmenere tükrös, tiszta, ragyogóan szép színű (sötét lila) bort ad. Illatában/ízében az animális, füstös jegyek, valamint a szeder, az erdei gyümölcs és a fekete cseresznye a meghatározóak. Simogató, kerek tannin és szolid savak jellemzik. Egzotikus, izgalmas és elegáns
.
Magyar pincék
Hungarikumok
Borválasztékunkban megtalálható nagyon sok olyan tétel, amelyek igazi borkülönlegességek, ősmagyar szőlőfajták:
Debrői Gohér
Csáfordi Pintes
Szerémségi fehér Bakator
Hajdújárási Szerémi Zöld
Tokaji Kövérszőlő
Badacsonyi vörös Baktor
Erdélyi Fekete Leányka
Tokaji Kabar
Szerémségi Kadarka - a világ legöregebb Kadarka tőkéiről-
Pécsi Cirfandli
Laposa Családi Pincészet
Szürkebarát 2011
A 2011-es Laposa Szürkebarát tükrös tisztaságú, közepes intenzitású szalmasárga színű, nagyon gazdag és összetett bor. Elsőre illatában virágos jelleg, például az akác és gyümölcsök, mint a barack és körte dominál. Kis levegőztetés után a poharunkban leheletnyi méz és kis grapefruit érezhető. Ízében inkább gyümölcsös, mely savtartalmának köszönhetően frissességgel egészül ki. Zamatai hosszan megmaradnak. Testes bor. A mineralitás az, ami igazán különlegessé és feledhetetlenné teszi. A fajta és a vulkanikus talaj egy tökéletes találkozása a Badacsonyi Borvidékről.
Csernyik Pince
Mátrai Olaszrizling 2011
Ezekben az egyre melegebb években egyre jobban kiemelkednek a hűvösebb borrégiók, köztük a Mátra. A kevésbé ismert kis borászatoknál nagyon jó ár/érték arányú borokat lehet találni.
Ilyen pl. Csernyik István is Gyöngyöstarjánban. Eddig a roséját Nyitány néven forgalmaztuk amely sok teszten a legjobb rosé lett, mindössze 1200Ft-ért és Cabernet-jét amely 1700Ft- ért meglepően vastag, sokrétű bor. Most egy Olaszrizlinggel rukkolt ki, amely AZ OLASZRIZLING…..
A paramétereit illetően ugyan voltak kétségeim, de jól megválaszolt, elküldte a Szepsy száraz borok hasonló paramétereit és írta hogy ha Szepsy Pista ilyen paraméterekkel tud jó bort készíteni talán neki is sikerült, igaza volt. J
Folly Arborétum és Borpince
2011 Budai Zöld 1900Ft
A Badacsonyörsön található Folly Arborétumot dédnagyapánk, Dr. Folly Gyula alapította. A birtok borospincéje 1878-ban épült a páratlan klimatikus és természeti környezetben található, déli fekvésű szőlőültetvények között.
Éppúgy, mint elődeink életében, a miénkben is összefonódik a különleges fenyők és a jó borok iránti szerelem.
Budai Zöld - hűvösen elegáns, ropogós mint az északról érkező tavaszi szelek a Balaton partján.
Alk: 12,6 %
T.sav: 6,1 g/l
Maradék cukor: 3,6 g/l.
2011 –es Budai zöld borunk mint a badacsonyi borvidék egyik érdekessége került palackba.
Az ültetvény a Kisörsi-hegy védett dél-keleti speciális mikroklímájú dűlőjében termett. Bár az ültetvény széles soros, középmagas művelésű, a ragyogó 2011-es évjáratban páratlan adottságok által rendelkezésre a fajta egyedi értékeinek bemutatására. (A tőke művelésmód átalakítása megkezdődött. A középmagas művelésmódot alacsonykordonra állítjuk át.)
A fajta bár nagyon érzékeny a rothadásra, 2011-ben tökéletes termést adott!
Nagy bogyójú telt fürtjeit egészfürtben préseltük. Ennek fő oka a fajta vastag héjából származó polifenol tartalmának redukálása volt. A préselt mustot mustkénezés után ülepítés követte, mely során tökéletesen tiszta mustot nyertünk. Az erjedés hűtött körülmények között történt.
Borunkat az erjedés befejeztével az alapkénezés után finomseprőn tartottuk, hogy másodlagos aromákat gyűjthessen vissza.
A palackozás május első napjaiban történt.
A fajtát élénk „badacsonyi” savvilág jellemzi! Ez lehet záloga a hosszú érlelhetőségének és
íz, illat komplexitásának.
Fogyaszthatjuk önmagában, kiélvezve a ’terroir’ adta, a fajta által bemutatható mineralitást valamint élvezhetjük gazdagabb étkezés mellé is!
Izében ásványos jegyei mellett, zöld már –már fenyőgyantás illatjegyek jelentkeznek…
Egy hosszú életű, jól érlelhető bor!
Gradowsky
2009 Aviator Merlot 2600Ft
Kalandoroknak akartam bort alkotni. Akik többre becsülik a MOST értékét az ígéreteknél. Akik nem csak értik a természet hívó szavát, hanem beszédbe is elegyednek vele. Akiknek a cél elérése nem áldozat és lemondás, hanem egyszerűen egy feladat.
Barátaimnak, a légjáróknak. Ez lett az AVIÁTOR.
Ezt a Merlot-t hadd ne jellemezzem szakmailag, inkább ideírnám annak az embernek a Merlot leírását, aki elindított engem ezen az úton.
„A Merlot egy okos, harmincnégyéves szépséges nő, délután háromkor a tükör előtt, smink nélkül.”
Nagy Gábor szőlősgazda
Laposa családi pincészet - Badacsony
2011 Rizling Friss 1200Ft
A 2011-es Laposa Friss, nagyon friss. Élénksárga tónusú, tiszta.
Illatában citrusfélék dominálnak. Elsőre ízében ananászt érezhetünk, majd enyhe fűszerességet mely komplexé, de mégis könnyen értelmezhetővé teszi a bort. Zamatában visszaköszön az elengedhetetlen rizling jelleg, mely keretbe foglalja. Olaszrizling, bazalt és egy kis mandula, Laposa stílusban.
Brunyai Pincészet
2011 .hu (Királyleányka) 1400Ft
2011 Portugéza 1500Ft
’11 .hu (Királyleányka) 1400Ft
Birs, zöldalma, körte, ősz, napfény csillan a cseppben, kirándulás, puttonyozás,, tarka levelek, kavalkád, frissesség, üdeség,, erő, erély, Erdély, néptánc, fodrok, zene, nyílt tekintet, fiatalság, bolondság, királyság, pont Magyarország.
’11 Portugéza 1500Ft
Fiatal, meggyes, mégis lágy szavú, simogató. A mindennapok kedvence és egy hangulatbeszélgetés mellé is kiváló társ. Gondolatvilága emellett rendkívül jól harmonizál a paprikás, szárnyas ételekkel, könnyed, vörös húsokkal, friss, lágy sajtokkal. Az olasz konyhában is ideális.
Molnár Lajos, Villány
1999 Villányi cuvée (Cabernet Sauvignon & Franc) - 4.500 Ft.
Egyik siker borunk a Molnár Lajos féle villányi Syrah 2600Ftért. Kopárból származó Cabernet-jük nemkülönben. Most sikerült ettől a kiváló villányi picétől 1999es évjáratú bort beszerezni. Rövid szellőzetés után már mutatja az érett borok minden szépségét. Kóstolgatva elmereng rajta az ember, hogy érdemes-e fiatal borokkal büntetni magunkat?
Lepje meg magát vagy barátait 13 éves villányi vörösborral 4.500 Ft-ért.
Centurió Borház - Gyöngyöstarján
2011 Szürkebarát 2400Ft
"A 2011-es évjáratról szinte mindenki leg-ekben beszél, én sem tehetem ezt másként. Szőlőültetvényeink jó kondíciójának (az alacsony tőketerhelésnek), a számunkra kedvező időjárási körülményeknek (a legutolsó permetezés július utolsó harmadában volt), az ideális szüreti időpontoknak köszönhetően (amit nem minden esetben volt könnyű eltalálni); a borainkban az az egyediség jelenik meg, amit a termőhely, az ott magukat jól érző szőlőfajták, és az élethivatását lelkiismeretesen, tiszta motívumból végző ember keze munkájának harmóniája tesz teljessé. Szőlőültetvényeink hektáronkénti hozama e kivételes esztendőben (fajtától függően) 25-35 hl bort adományozott számunra, melyet ajándéknak tekintünk magunk, és a borainkat fogyasztók számára egyaránt.
A Centurio Szőlőbirtok 2011-es borai kizárólag a gyöngyöstarjáni Fáy-domb dűlő terméséből születtek meg.
Szürkebarát 2011, száraz
Az első fecske az évjáratból. A szüret időpontja szeptember 10-ére esett. Gyors és azonnali igen kíméletes lékinyerés után a must tartályba került, aholis saját élesztője szülte borrá. A finomseprő közelségét 1 hónapig, a másodtöltésű tölgyfahordók és üvegballonok vendégszeretetét összesen 3 hónapig élvezhette. Derítés és finomszűrés után palackba 2012. február 4-én került. Készült 1275 0,75 l-es burgundi palackkal. Erőteljes, határozott, bátorságot sugalló megjelenése a fajtának.“
Ludányi Balázs
Bolyki, Font, Tüske, Lisicza, Csernyik
rosé
Közeleg a húsvét. A mottónk ugyan rozé ügyben, hogy „csak akkor, amikor már nem kívánjuk a bort” (tehát soha) azonban a húsvéti sonkához és a velejáró hidegtálhoz kétségtelenül az egyik legjobb választás néhány pohár hideg friss, rozé.
Tüske pince Merlot-Kékfrankos Rose 1300Ft
A 2011-es mérsékelt klímájú évben korai szürettel készült ez az intenzív illattal és fehér húsú őszibarackra emlékeztető ízzel bíró, elegáns savú, könnyed rose.
Lisicza Pinot Noir-Kékfrankos-Merlot Rose 1300Ft
Rozéink közül az egyik legjobb választás. Kékfrankos és Cabernet Sauvignon, ragyogó rózsaszínben. Illatban a rozékra oly jellemző jól kivehető gyümölcsös, tuttifruttis pajkosság érzékelhető. Jó italú rozé, mely kellemes savaival, friss jellegével szinte nélkülözhetetlen, üde színfoltja a nyári napoknak. Nincs mit magyarázni rajta: olyan, amilyennek egy jó rozénak lennie kell.
Csernyik pince Kékfrankos Rose 1200Ft
Málnás, epres savanyú-cukorka és virágok formájában szabályos rozé illatot ad a bor az első szippantástól kezdve. A piros bogyós gyümölcsök a kortyban is megmaradnak, csak ott eléjük lépnek az évjárat adottságainak megfelelő lendületes savak. A kettő összjátéka kellemesen tölti ki a szánkat a rozék könnyed hangulatát megőrizve. Délutáni dolgokhoz: krimi olvasás, beszélgetés a teraszon, paraszt sonkatál, pasziánsz, miegymás...
Bolyki Kékfrankos rose 1600Ft
Igazi rozé évjárat friss, hűvösen gyümölcsös illatú bora az egri Fertő Dűlőből. Színe, íze csupa gyümölcs, főként málna, eper. Jó ivású, vidám savú, kiváló rozé.
Font Kékfrankos Rose 1200Ft
Egyik legértékesebb szőlőfajtánkból reduktív technológiával készült bor. A gondos és szakszerű erjesztésnek köszönhetően rendkívül üde és zamatos, élénk savakkal rendelkező ital. Illatában és ízében piros bogyós gyümölcsök (málna, eper, ribizli) dominálnak.
Il Poggione Sangiovese Rose Toscana 3800Ft
100 % Sangiovese szőlőből készült, 24 őrás héjon való áztatás után irányított, hűtött erjesztés, majd 7 hónapig érlelték. A végén expedíciós likőrt adtak hozzá.
Illatában kenyérhéj, málna, eper, friss, elegáns savak. Zamata szájban sokáig megmarad, fekete gyümölcsöket hozva, igazi Sangiovese fajta.
Nyári Ödön - Szentgyörgyhegy
2011 Cserszegi 1800Ft
2011 Szürkebarát 1800Ft
2009 Hárslevelű 2200Ft
2007 Avatás 2500Ft
Ödön borai akár a Kató András vezette Terroire club úgynevezett biodinamikus borai közé is tartozhatnának. Tiszta egyenes vonalvezetés, határozott savgerinc, borászati sallangoktól mentes, őszinte borok. Amilyen az ember és a cimkéi is a letisztult vonalat képviselik. A Cserszeginél a bazaltos terület szépen felülírja a fajtát, és ha nem használunk fajélesztőt, akkor nem is annyira bántóan parfümös. A Szürkebarát egy harapnivalóan gyümölcsös bor finom ásványos aláfestéssel. A Hárslevelű tartalmaz némi maradékcukrot, de nagyon szép sav ellensúly is van benne, az Avatás pedig a pince csúcsbora. A pince avatására készült cuvée 2007-ből, ami most van a csúcson és a általában szörpös 2007es borokhoz képest itt szép savak maradtak és az alkohol is megállt 13,5nél.
2008 Disznókő –Sárga borház Furmint
2008 Tüske pince – Cabernet Franc
2008 Disznókő –Sárga borház Furmint 1250,-
Egy igazi mindennapok bora. Könnyed, de izgalmas, finoman ásványos és gyümölcsös, hosszú jó savszerkezettel. Acéltartályban érlelték de finom seprűn tartották 9 hónapig.13-as alkohollal 1250Ftos árával best buy. Ahogy a Disznókő kereskedelmi képviselője (Lesti Zoltán) fogalmazta: „ akár reggelihez is.”
2008 Tüske pince – Cabernet Franc 2800,-
A 2007es szörpös évjárat után egy elegánsabb vonalvezetésű Franc. Könnyedebb, szikárabb, jobban fogyaszthatóbb. 18 hónapot töltött fahordóban, amely 15h volt így nem nyomja rá a bélyegét a borra csak finoman aláfest. Már így frissen is szépen jönnek a gombás, földes felhangok. Egy jó ivású, gazdag vörösbor elérhető áron.
A fenti 2 borból februárban 16% kedvezményt adunk!
Szalontai pincészet
Villányi Cabernet Sauvignon 2009
Kíváló minőségű száraz vörösbor, mélyvörös színével, bársonyos fanyarságával. Magában hordozza a mediterrán jelleget, feketeribizli, szeder és az erdei gyümölcsök illatát.
Szent Gaál Pincészet
Kadarissimo 2008
Egy temperamentumos magyar, aki jól megérti magát a temperamentumos magyar konyhával. Fűszeres, tele izgalommal, nem képes megnyugodni. Senkit ne tévesszen meg a világfajtáknál gyengébb színe, a tűz és az érték a mélyben vannak, a felszínesség nem érték.
Molnár Pince
Villányi Syrah 2008
Mélyvörös színű, illatában - keletet idéző, buja - a feketeribiszke és a csokoládé a meghatározó jegyek. Nagytestű, rendkivül összetett ízvilágú cigánymegy, feketeszeder, aszalt sárgabarack, csokoládé, nemes kávé és finom dohány kavalkádja. Harmonikus, selymes bor, bársonyos tannintartalommal, amely kiegészül a fahordós érlelés során hozzásímuló íz és zamatanyagokkal. Hosszú lecsengésű, részletgazdag, szép fekete csokoládés jegyekkel.
Mayer Márton
Mayer Kopár Cuvée 2007 Villány
A napsütötte, déli fekvésű Kopár dűlőről származó nagy vörösbor, amely Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot szőlőkből készült. Mind a szőlőfajták erjesztése, mind pedig az azt követő újfahordós érlelése együtt, közös hordóban történt. Illatában erős sonkás jegyek találhatók
Szent Donat - Csopak
’10 Csopaki Rizling Nagykút 1800Ft
A kevert talajú Nagykút dűlő a csopaki vörös és meszes talajok határán fekszik, közvetlenül a Szitahegy alatt. Ez az izgalmas, férfias Olaszrizling ezen talajok találkozásának az eredménye. Az október közepi szüretet követően 800 literes újfahordóban erjedt és érlelődött 6 hónapig. Magas érlelési potenciállal bír.
Scheller Szőlőbirtok Monostorapáti
Áldozói Chardonnay 2006 1900.-Ft
Az egykor Tirol tartományban élt gazdag polgári Scheller cslád tagja (Scheller Adolf) 1508-ban telepedett át Goriziába. Ettől számítjuk és családi emlékeinkben őrizzük azt a bortermelési hagyományt, amelyet 1715-től Scheller Károly örökített át, majd adaptált a mély gyökerű, nagyon gazdag Kál-vidéki borhagyományhoz.
"Gazdag - a terroirra jellemző - mineralitású bor, fajtajelleges vajassággal, a nagyon érett gyümölcsök összetett ízével, már-már bujasággal, harmonikus savszerkezettel, de kellő eleganciával."
Tóth Sándor
Villa Tolnay - Csobánc
2008 Chardonnay 3200Ft
Dorogi Testvérek - Tokaj
Kövérszőlő száraz 1800Ft
Vinum Veress / Zala
'09 Pintes 1800Ft
Pántlika Pincészet / Dörgicse
Chardonnay 1600Ft
Cabernet Sauvignon 1800Ft
Centurio Borház
2009 Fay Domb Cuvée 2000Ft
Nyári Ödön
2007 Olaszrizing Selection 3600Ft
Pfneiszl Pincészet
2009 Merlot Classic ÖKO
Terre des Cardons
2008 de Nîmes – Bien Luné 3000Ft
Szőke Mátyás
2002 Cabernet 3800,-
Mindhárom bor kiváló ár/érték arányt képez és friss/nyers tannin kedvelőknek nem való.
Orbán Gergely Pincészet
2009 kőtenger Chardonnay 2000,-
"2009. decemcer 16-n lepalackoztuk első borunkat...
a Szentbékkállán fogant borgyermek, 2738 palackkal született, szép, egészséges, és a keresztségben a 01 CHARDONNAY 2009 száraz minőségi fehérbor - nevet kapta
(Szentbékkállán a Farkastetőn , az "A04-A12" sorokról 21 M - kal, szeptember 18-20 között, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65% -s lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17oC -n való erjesztéssel váltottuk musttá illetve borrá. Az erjedést követően több mint 6 hét, finomseprőn tartás melletti tartályban való érlelés következett. A derítésre és szűrésre december elején, a palackozásra 2009.december 16 -n, Etelka napján került sor. Friss energikus, elegáns ívű Chardonnay, mely határozott fajtajegyeket hordoz már világos aranyszőke (chardonnay-sárga) színében is. Dinamikus, jellegzetes jó savú bukébor mely engedi a fajtajegyek kiemelkedését és megmutatja talajnak köszönhető speciális zamatokat.)
alkohol: 13,05% vol. ; sav: 5,8g/lit; összes extrakt: 25,5 g/lit; cukor: 3,9 g/lit; cukormentes extrakt: 22,6 g/lit"
Orbán Gergely
Orbán Gergely Pincészete
2009 Chardonnay kőtenger 2000Ft
"2009. decemcer 16-n lepalackoztuk első borunkat...
a Szentbékkállán fogant borgyermek, 2738 palackkal született, szép, egészséges,
és a keresztségben a 01 CHARDONNAY 2009 száraz minőségi fehérbor - nevet kapta
(Szentbékkállán a Farkastetőn , az "A04-A12" sorokról 21 M - kal, szeptember 18-20 között, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65% -s lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17oC -n való erjesztéssel váltottuk musttá illetve borrá. Az erjedést követően több mint 6 hét, finomseprőn tartás melletti tartályban való érlelés következett. A derítésre és szűrésre december elején, a palackozásra 2009.december 16 -n, Etelka napján került sor. Friss energikus, elegáns ívű Chardonnay, mely határozott fajtajegyeket hordoz már világos aranyszőke (chardonnay-sárga) színében is. Dinamikus, jellegzetes jó savú bukébor mely engedi a fajtajegyek kiemelkedését és megmutatja talajnak köszönhető speciális zamatokat.)
alkohol: 13,05% vol. ; sav: 5,8g/lit; összes extrakt: 25,5 g/lit; cukor: 3,9 g/lit; cukormentes extrakt: 22,6 g/lit"
Orbán Gergely
Hollóvár Pincészet / Takács Lajos
2007 Somlói Furmint 3600Ft
Pfneiszl Pincészet - Sopron
Távoli Világ
Pfneiszl-ék marketingben nagyon, nagyon jók, tudjuk a Sparkelinájuk a Mentesük óta és most ez a száraz asztali vörösboruk, elképesztő. Bortörvényünk nem engedi ezen fajtákból készült borról hogy minőségi kategória legyen. Pfneiszl Brigit gyakorlati éveit a következő helyeken töltötte ahonnan hozott is haza szőlővesszőt és szűztermését ebben a kis fél literes palackban élvezhetjük.
Argentina – Malbec
Kalifornia – Zinfandel
Chile – Carmenere
Ausztrália – Shiraz
Olaszország – Sangivese
..és egy idézet amitől magyarabb tőlünk ez az osztrák borászlány.
„A távoli világot bejártam, és csak ezután érkeztem meg a világ legszebb borvidékére. Ezután már csak itt szeretnék borász lenni.” Pfneiszl Brigit
Na és a bor ….hát igen mint egy újvilági selymes, lágy behízelgő, telt de mégis van benne valami nemes európai elegancia….
Losonci Bálint
Virágbor 0,5l 2800Ft
Pfneiszl Pincészet / Sopron
Távoli világ cuvée 205l 1900,-
Losonci Bálint
Saszla / Megteszi 1600,-
Heumann Pincészet - Villány
2007 Portugieser 1200,-
Indivinum Pincészet/Hetényi János
2007 Kadarka 1800Ft
Németh/Bezerics Pincészet - Keszthely
2008 Pogányvári Pátria 1400Ft
Németh - Bezerics Pincszet - Keszthely
2008 Pátria 1400,-
Szeleshát Szőlőbirtok - Szekszárd
2007 Pinot Noir 2400,-
Szabó Zoltán - Pécs (Hosszúhetény)
2006 Rajnai Rizling Botrytis version 3400,-
Côtes du Rhône / M. Chapoutier
'06 Belleruche 2900,-
és Ardeche déli részének iszapos-kavicsos talajából származnak
Barcza Bálint
'07 Csobánci szürkebarát 2200,-
Feketecseresznye pince / Szomolya
Bocsánatos bűn (Cabernet Sauvignon) 2200,-
Peter Lehmann / Ausztralia
’07 Margaret Semillon 5800,-
Walter Gyula - Pécsvárad
'06 Cirfandli 1800,-
Az újság tesztjén a légjobb száraz Cirfandli lett.
Simon József -Eger
'05 Bikavér 1800,-
Felvidék - Bott Frigyes
’06 Pinot Noir 3700,-
Szántó Tibor
Délvidék - Mauer Oszkár
’07 Fehér Bakator 2500,-
Szántó Tibor
Tamás pince - Csopak
'07 Szürkebarát 3600,-
Tamás Pince - Csopak
'06 Cabernet Franc
Tamás Pincészet - Csopak
'07 Tramini
Valódi különlegesség, ebből a szőlőfajtából ritkán készítenek ilyen összetett, gazdag száraz fehérbort. Extraktban gazdag, savai kiegyensúlyozottak, már most is megmutatja a benne rejlő potenciált. Nem csak hagymahéj színe teszi, oly különlegessé. Hasonló Traminit csak Elzászban kóstolhatunk
Tamás pince - Csopak
'06 Syrah
Tamás Ervin
Lisicza Borház
Pécsi Sauvignon Blanc 1800Ft
Lisicza Borház
Pécsi Ravasz cuvée (Sauv. Blanc-Pinot Blanc-Cserszegi) - Lisicza Sándor 2200Ft
Bott Frigyes pincészete - Felvidék
Grand3 Cuvée (Királyleányka, Olaszrizling, Veltelíni)
- 1.600 Ft.
Domaine Escaravailles - Franciaország/Rhone völgy
Les Sablieres 2006 Organikus birtok (Grenache, Syrah)
- 2.000 Ft.
Kreinbacher birtok
’06 Tradició cuvée 2700 Ft
Kreinbacher birtok
’06 Juhfark tanulmány 2900 Ft
Szabó Zoltán pincészete
’06 Pécsi Rajnai Rizling – 2200,-
Szászi Endre pincészet
’06 Szentgyörgyhegyi Olaszrizling – 2200,-
Bolyki János Pincészete
'06 Metha Thema 100% Hárslevelű 2700,-
Kreinbacher Szőlőbirtok
'06 Syrah 6800,-
Pauleczki szőlőbirtok
'00 Muscat Lunell aszúesszencia 7100,-
Chateau Dereszla
07 Sauvignon Blanc 1500,-
Tüske Pince / Halmai Csana
'07 Cabernet Franc 3200,-
Mészáros Pál
'06 Pinot Noir 2100,-
Heumann pincészet - Villány
’06 Portugieser 1500,-
’04 Kék cuvée 2400,-
’04 Heumann cuvée 3200,-
’03 Heumann cuvée 3500,-
’00 Heumann cuvée 3500,-
Egy kis kézműves pincészet Villányban, akik idáig szinte kizárólag külföldön értékesítették boraikat. A svájci házaspár tulajdonában lévő kis pincészet borait, a fiatal Theisz András készíti, kizárva a borászatból minden mestersékeltséget.
2006-os Portugieserük nagyon vastag telt bor, vakon kóstolva egy komoly Merlot jut eszünkbe, így már érthető, miért kapott ez a bor ugyanannyi pontot az angol Decanter tesztjén, mint a Bock Royal cuvée.
A pincészet csúcsbora minden évben egy Cabernet Franc – Kékfrankos házasságából született cuvée. Ritka lehetőség egy vertikális kóstoló eme borból 2004, 2003 és 2000-ből.
A 2004-esnél egyértelműen ezen évjárat egyik legszebb villányi borát kóstolhatjuk. A hazai Decanter is 4 csillaggal jutalmazta. A másik 2 érettebb borral szemben itt a gyümölcsök dominálnak.
2003 hozta a maga robosztus lehengerlő formáját. Igazi nagy bor nagy évjáratból.
A legöregebb testvér (2000-es) 1-2 órás szellőzéssel még nem mutatott sokat, viszont másnapra (sőt harmadnapra) olyan borrá lényegült át, amely felülmúlta a két fiatalabbat évjáratot, mind strukturában, illatban, ízben és zamatokban.
Halmai Csaba
2006 Merlot 1800,-
Szepsy István
2006 Botond Tokaji cuvée 9500,-
Tóth István -Eger
'00 Kékfrankos válogatás 2400,-
Font Pincészet- Soltvadkert
'06 Rosé 700,-
'05 Ezerjó Selection 1600,-
Veress Pincészet - Zala
'03 Csáfordi Pintes 1800,-
Sike Tamás - Eger
2006 Leányka 1300,-
2006 Sauvignon Blanc 1300,-
2006 Bianka kőrishordóban 1300,-
2005 Chardonnay barrique 2000,-
Halmai Csaba / Tüske pince – Szekszárd
2005 Kékfrankos (Baranya völgyi dűlő) 2000,-
A nagy 2003-as Kékfrankosának méltó utóda ez a nagy formátumú, szilvás tónusú, szélesen hömpölygő, gyönyörű Kékfrankos. A hozamkorlátozott, tökéletesesen beérett szőlő 2/5-ét acéltartályban, másik 2/5-ét 500 literes harmadtöltésű hordóban, és a maradék 1/5-ét új barrique hordóban érlelte, majd egalizálás után januárban palackba töltötte. Mint a legtöbb borára, itt is a kedvesség, báj, gyümölcsösség, finom kedves tanninok és a nagyon nagyon jó ár/érték arány jellemzi.
Eldugott tételek
Sikerült néhány olyan bort beszereznünk, amelyek már csak gyűjtőknél találhatók!
1999 Villányi Phoenix cuvée – Gere / Weninger 4000,-
Feketecseresznye pince - Eger (Szomolya)
2004 Cabernet - Merlot cuvée 'Siller' - 1.900,-
Csak mi hívjuk Sillernek ezt a borkülönlegességet és azt is csak a színe miatt. Kaló Imre ugyanannyi ideig áztatta a héjon a szőlőt, mint 2003-ban de az évjárat miatt itt gyenge volt a színkinyerés, segíthetett volna rajta szín - stabilizátorral, festőszőlővel és más hasonló segédeszközökkel, de az nem ő lett volna, vagy megveszik így vagy megisszuk mi, ez az ő véleménye. Az akáchordós érlelés eredménye a minimális tannintartalom és ugyanakkor olyan kirobbanó gyümölcsösséggel bír, hogy kevesen ismernék fel a fajtát, inkább többek szerint egy nagy Pinot-ra hajaz.
Szepsy István - Tokaj-hegyalja
2005 Köpcös Furmint - 2.000,-
A Mester eladott szőlőjéből (Úrágya és Szent Tamás) készült Furmint, amelyet nem akart a saját neve alatt kihozni, mert szerinte nem ütötte meg, az ő általa felállított mércét. Erről csak annyit, hogy láttunk már ilyet más évjáratokban is, amikor hasonló borral a szerencsés másik pincészet (aki megvette) végignyerte az összes borversenyt. A Szent Tamáshoz és a Nyulászóhoz képest könnyebben érthető, jelenlegi állapotában nem annyira ásványos, de tömény gyümölcsösség ez az igen húsos bor, jó inni.
Dula Bence
Terézia Cabernet - EXELLENCE, 2003 5.050,-
A pincészet első klasszikus barrique hordós érlelésű borkülönlegessége, amelyet Duláné Kovács Terézia válogatott. Az egri Eged hegy lankájának Czigléd dűlője, a Cabernet Sauvignon fajta és zempléni erdőnk fájából készült tölgyfahordó együttesen eredményezi a mediterrán illat és íz harmóniát, a palackba zárt napfény csodáját. Őzgerinc füstölt szalonnával spékelve, hecsedli mártással koronázhatja meg pincészetünk ritkaságát, melyből 1200 palackot töltöttünk - kizárólag "barátainknak".
Dula Bence
Egri Pinot Noir - MEZEY, 2003 4.680,-
Barrique hordóban érlelt különlegesség. Mezey János - nagyapám tiszteletére készült igazi egri Kisburgundi - ahogy Ő szerette. A Grőber dűlő sajátosságát viseli a bor, amely gyümölcsösségét, érett fűszeres zamatokkal kiegészítve válik gömbölyűvé. Mindösszesen 2500 palackot töltöttünk.
Dula Bence
Egri Cabernet Sauvignon - Czigléd dűlő, 2002 1.950,-
Az Eged hegy lankáján, a Czigléd dűlőben termettek mindig azok a "mediterrán" fajták, amelyekből a legbársonyosabb egri borok készültek. A Vertikó művelés, a termőegyensúly, a kiváló évjárat és a tölgyfahordós érlelés garantálja a "palackba zárt napfény" csodáját. Nemes vadhúsok, erdei gombák mártásának íz harmóniáját koronázhatja pincészetünk egyik büszkesége, melyből 4512 palackot töltöttünk.
Halmai Csaba
2004 Szekszárdi Házasítás - 1170,-
Merlot -Kékfrankos - Franc és Pinot házassága egy szépen összeérett borban. A bor színe már tükrözi, hogy minden mesterkéltségtől (folyékony tannin, festő szőlő, szín stabilizátor) mentes. Könnyed szerkezetű, fűszeres bor lekerekedett savakkal, tanninnal. Jó inni minden időben, mindenhol és ne feledjük a kiváló ár/érték arányt.
Halmai Csaba
2004 Szekszárdi Kékfrankos - 1080,-
Halmai mester 2 új borral rukkolt ki a megszokott elegáns öltöztetésben. Véleménye szerint a 2004 az ő dűlőiben nem volt jó évjárat kivéve a Merlot-ját, amely már sok díjat bezsebelt. Egy nagyon jó árfekvésű, áfonyás, szedres erdei bogyós gyümölcsöket felidéző könnyed emlékezetes Kékfrankos.
Hétszőlő szőlőbirtok
1999 Prestige Reserve Furmint - 1250,-
Hihetetlen micsoda gazdagságot tud nyújtani elsősorban illatban egy érett Furmint. Lehengerlő a tömény fűszeresség, mézes mangós, papayás illatfelhő, ízében pedig a 7 év utáni lendület a palack érettséggel párosulva. Élmény ez a bor ma is.
Árvay Pincészet
2005 Sauvignon Blanc - 1620,-
Ismét egy óriási fehérbor, egy olyan Sauvignon Blanc amelyből csak nagyon kevés van az országban. Nagy test, koncentráció, finom fás háttér, érett szőlő, ízparádé, stb., minden, ami egy nagy fehér borba kell.
Simon pincészet
2002 Sauvignon Blanc - 2900,-
Legutóbbi borvacsoránkon egyértelműen nagyobbat szóltak a nagy vörös borok után kóstolva a nagy fehér borok. A Simon pincészet 2002 Sauvignon Blanc-ja a legtöbbünk szerint a Béres 2003-as Furmintját is maga mögé utasította. Csúcsán lévő, palackérett koncentrált ízekkel megáldott nagy fehérbor.
Hun szőlőbirtok - Villány
2004 Cabernet Franc Selection - 1800,-
2004 Merlot Selection - 2100,-
A vörösek közül a legjobb ár-érték arányt a Hun szőlőbirtok most piacra kerülő 2 bora mutatta. Andreas Ebner keze meglátszik a borokon, aki a 2004-es évjáratból is ezt ki tudta hozni az nagy művész. Sötét szín, vörösbogyós gyümölcsök, bársonyos érett tanninok, hosszú kellemes utóíz.
Vaszari László / Pannon borház
2003 Pannonhalmi Chardonnay
Vaszari László/Pannon borház 2003 Pannonhalmi Chardonnay bora is a legjobb formáját mutatja. A nagyon jó szőlőalapanyag és a magas alkohol nem engedi elfáradni ezt a reduktív bort, amely tömény mangós - trópusi gyümölcs ízeket mutat.
Kiskereskedelmi ára: 1100Ft, amelyet kivétel nélkül mindenki 3000Ft körüli bornak tippelt.
Simon Pince
2005 Sauvignon Blanc Barrique - 2500,-
Már régóta motoszkál a fejemben, hogy egy nagy fehérbor gazdagabb, ízesebb, mint a nagy vörös, a tannint levonva, és most több írásban találtam rá hasonló elképzeléseket. Így, kipróbáltam amit a világ számos pontján már évszázadok óta folytatnak. Nagy borkóstolóban a vörösök után mutattam be a fehéreket. 12 fős kóstoló csapatunkban egyöntetű volt a siker. A 97-es Gere Kopár (amely meglepően jól szerepelt), és szardíniai csúcsvörösborok után is óriásit szólt a Simon Pince 2005 Sauvignon Blanc -ja.
Tökéletesen beérett szőlő / finom hordóhasználat / harapnivaló gyümölcsösség- a Sauvignon Blanc-nak ezt az oldalát még nem tapasztaltuk ez idáig sehol sem. Francia Sancerr-ek és Pouilly Fumékben sincs meg ez a koncentráltság.
Ha valaki kételkedik, javaslom fekete vakteszt pohárban kóstoljon (természetesen úgy, hogy nem ő tölt) egy nagy fehér illetve vörösbort egy hőmérsékleten, meg fogja látni, hogy többet nyújt a fehér.